zondag 8 september 2013

Meer voordelen van stevia zoetstof en testen ...

Stevia 

is goed voor de tanden. Als je gaat google zal je zien waarom het drinken van soda's meer kwaad kan dan goed #naturalnewstv #soda #phosphoricacid voor je tanden. Zelf ben ik gebruiker in thee vnl. en voor het zoeten van mijn citroen drank. Alsook voor het zoeten van gebakken eieren of fruit (aardbeien). Bij pannekoeken smaakt het overheerlijk waarbij je dus die geraffineerde suiker (bv. bloemsuiker, bruine suiker, ...) zoveel mogelijk kan vervangen door stevia zoetstof. Bv. www.steviazoetstof.be De volgende stappen naar toekomstig gebruik worden hieronder beschreven waarbij je ook moet opletten met de houdbaarheidsdatum van stevia vloeibaar.

Het (stevia) remt dus tandplak. Minder tandbederf. Voor mondwater doe je een of twee druppels stevia in een glas lauwwarm water en je hebt een mondwater dat de vorming van tandplak tegen gaat. Te gebruiken na het tanden poetsen. Dit suikerwater tast de tanden niet aan!

Stevia is goed voor de huid.  Maakt de huid zachter en vermindert de pijn en irritatie bij huidaandoeningen. Voor huidverzorging doe je 5 of meer druppels stevioside in het badwater en het heeft een positieve werking op de huid.

Door het gebruik van stevia op wonden, ontstaat er een sneller genezing zonder littekenweefsel.
Uit de bladeren word stevioside geëxtraheerd. Dit is 300x zoeter dan suiker. Het heeft bij de goede dosering geen vieze nasmaak zoals kunstmatige suiker.

Een goede website is www.steviazoetstof.be waar je een heel gamma aan kwalitatieve steviaprodukten kan aanschaffen met een uitermate snelle levering in belgie en nederland.

GEBRUIK VAN STEVIA VLOEIBAAR

Omdat de stevioside zo sterk geconcentreerd is, is het in het begin zeer lastig om de juiste dosering te vinden. Twee à drie druppeltjes is genoeg om een suikerklontje te vervangen. Daarom word het geleverd met een makkelijke druppelaar.
In amerika word het gebruikt in het weight watchers programma. (stevia is calorie free , so weightwatchers love it). Daar word het gemengd met 1/4 gewone suiker.
Gebruik je stevioside zo in koffie of thee dan proef je het in het eerste moment niet en ben je geneigd er meer in te druppelen. Hierdoor ontstaat er wel een vreemde nasmaak, anders dan van aspartaam , maar ook niet echt lekker. Dit komt door de overdosering. Het lichaam herkent extreem zoet als bitter. Doe je eerst 1/4  of minder , van de hoeveelheid gewone suiker die je gewend was te gebruiken, in de koffie en dan een of twee druppels stevioside per suikerklontje, dan versterkt de stevia de suikersmaak en is het bovenbeschreven effect weg. Vroeger gebruikte sommige drie suikerklontjes in de koffie , nu 1/2 en 5 druppels stevia. Het verschil is haast niet te proeven. Bij het testen in het gebruik, start dan door steeds iets minder te nemen dan je denkt nodig te hebben, je kan gemakkelijk een druppeltje bijvoegen, heb je veel gebruikt in de koffie of thee dan moet je alles weggooien, want dan is het echt niet lekker meer.


TESTEN IN DE EUROPESE UNIE

Bij vroegere testen op ratten met extreem hoge doseringen is geconstateerd dat ze onvruchtbaar worden. Dit is later weerlegd door andere wetenschappers die hebben aangetoond dat dit alleen optreedt als ratten hun eigen uitwerpselen opeten. Bij een zuivere test moet dit voorkomen worden. De spijsvertering van ratten komt overeen met die van de mens met een uitzondering. Waar wij de blinde darm hebben (een functieloos aanhangsel) hebben ratten daar een stuk darm zitten die suikers uit hout kan vrijmaken. Deze suikers komen dan niet terecht in het bloed van de rat maar in de uitwerpselen. Normaliter eet de rat deze uitwerpselen op om deze suikers binnen te kunnen krijgen. Om het onderzoek zuiver te houden moet de proefopstelling zo zijn geconstrueerd dat de ratten niet in staat worden gesteld hun eigen uitwerpselen op te eten. Dit is dus anders dan bij de mens. In dit gewraakte onderzoek, hoogstwaarschijnlijk betaald door de suikerindustrie en misbruikt door de geheime zogenaamd onafhankelijk wetenschappelijk raad van europa, is dat dus niet verhindert. Het heeft ertoe geleid dat stevia uitsluitend in Europa een verboden zoetstof is. Je mag stevia producten gewoon in huis hebben en ook zelf gebruiken. Je mag het niet verkopen als zoetmaker en ook niet in je produkten stoppen die je gaat verkopen. Je mag het wel verkopen als middel voor mond en huidverzorging. Dit was dus puur een politieke beslissing om onze suikerboeren te beschermen. In zuid amerika en japan word stevia al zeer lang gebruikt en is er niets bekend over de onvruchtbaarheid. De WOH heeft een adi vastgesteld die bijlange na niet gehaald wordt. Maar voor bijna alle produkten geld , overdaad schaad.
Professor jan M.C. Geuns uit leuven heeft ondertss baanbrekend werk verricht waardoor alles in een stroomversnelling is geraakt de laatste tijd. Dit is zijn boek , Stevia en steviolglycosiden, de naakte waarheid over stevia of de politiek in zijn blootje. Een zeer goed boek voor de gevorderde en gewone leek ivm stevia alsook veel technische gegevens die voor de doorsnee consument toch te ingewikkeld zijn. Echter de kwaliteit van dit boek behoud hierdoor zijn geloofwaardigheid des te meer.

HOUDBAARHEID

Er is stevia vloeibaar gemaakt met aqua purificada, dat is bacterie vrij water. Ongeopend is het een halfjaar houdbaar op een koele donkere plaats, bijvoorbeeld in de koelkast. Bewaar de stevia na openen overwegend in de koelkast, dan blijft het meestal wel twee maanden goed. Als je het bedorven is proef je geen verschil maar merk je dit door buikpijn en diaree. Dit komt door bacteriën die uit de lucht of op een andere manier terechtkomen in het water en zich daar vermeerderen. Dit kan geremd worden door er een paar druppeltjes grander water door te mengen. Hierdoor krijght het water zelfreinigende eigenschappen. Probeer het eerst uit en meestal gaat het wel goed en is de stevioside al op voordat die echt slecht kon worden. Deze stevia vloeibaar komt direct uit paraguay . de goedkopere versie stevia uit china wil ik niet gebruiken omdat in china de luchtvervuiling vele malen hoger is dan in nederland. in paraguay is het die juist veel lager dan in nederland. Deze stevia vloeibaar is de lekkerste die ik tot nu toe gevonden heb alsook de minst geraffineerde. Zijn er dingen niet duidelijk dan kun je steeds meer antwoorden vinden over stevia op het internet, bv. via google.

Diabeten zijn natuurlijk niet zomaar stevia gebruikers maar moeten ook dikwijls rekening houden met het aantal calorieën van het suikergehalte of beter de koolhydraten ...

Voor het gebruik in de keuken en info over boeken kan je tevens eveneens terecht via google of webshops. Hier alvast nog enkele leuke, informatieve links =

http://www.steviazoetstof.org
www.steviazoetstof.be
www.cavalier.be

3 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik bestel altijd op www.steviala.be
  Deze producten (zoetjes zijn natuurlijker) zijn kwalitatief beter én goedkoper ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van wijnsteenzuur had ik nog niet gehoord maar de rest van de ingrediënten zijn wel ok ... Er komen ook steeds meer spelers op de markt en de prijzen kunnen hierdoor competitief worden natuurlijk. Soms worden ook bulkverpakkingen uit china of japan gekocht (kostelijke verzending) en hier opnieuw verpakt met de nodige handelsnaam ;-) Maar in ieder geval , we moeten onze kinderen nu anders opvoeden want de huidige trend is niet goed is gebleken .... Bedankt voor uw reactie

  BeantwoordenVerwijderen

ETA sluit de ontstekingsschakelaar in de cox-2- en lox-paden af ​​

Noel Turner's levensverhaal = Ik speelde in de vroege jaren 70 van de vorige eeuw een belangrijke rol in de ontwikkeling van de greenl...